vrijdag 31 januari 2014

Zijn kleurcontactlenzen gevaarlijk?

Kleurcontactlenzen
Als je een keer van oogkleur wilt veranderen kan dat het makkelijkste door een kleurlens op je eigen oog te plaatsen. Kleurcontactlenzen komen in allerlei kleuren. De meest gangbare kleuren zijn de natuurlijke kleuren: blauw, groen, grijs en bruin. Ook de kleur amber en hazel wordt vaak aangeschaft. Tijdens een leuk feestje kun je ook speciale kleurlenzen dragen. Deze lenzen zijn vaak erg grappig en bijzonder. Zijn kleurlenzen eigenlijk wel veilig?


Kleurlenzen en veiligheid

Normaal gesproken neemt iemand contactlenzen als er sprake is van een oogafwijking. Een contactlenzen corrigeert voor de afwijking. Contactlenzen bestaan er in heel veel verschillende soorten. Je hebt bijvoorbeeld harde lenzen die soms wel jaren goed blijven. De meest verkochte lenssoort is de zachte lens. Deze lenzen blijven meestal een paar weken tot een paar maanden goed. Er zijn ook zachte lenzen die een jaar goed blijven. Kleurlenzen worden voor andere doeleinden aangeschaft.

Zijn lenzen veilig?

Het dragen van contactlenzen brengt altijd enige risico met zich mee. Je moet dan denken aan infecties aan de ogen. Een lens is gemaakt van een materiaal dat niet lichaamseigen is. Tijdens het dragen kan een contactlens vies worden door bijvoorbeeld zand en stof. Dit blijft dan vaak tussen de lens en je hoornvlies drijven. Viezigheid kan de ooglens irriteren en laten infecteren. 

Zijn kleurlenzen dus onveilig?

Nee, kleurlenzen kun je veilig dragen. Je moet natuurlijk wel goed uitkijken met kleurlenzen. Zorg dat je ze niet te lang draagt en haal ze direct uit je oog als je oog begint te irriteren. Je ogen geven vanzelf aan of ze er genoeg van hebben. Je ogen worden rood en branderig. Ook je oogwit kan veranderen. Je ziet na lang dragen vaak opgezwollen kleine bloedvaten. Dit komt doordat je hoornvlies (bovenste laag van je oog) te weinig zuurstof krijgt als er een lens wordt gedragen. Lenzen laten namelijk weinig zuurstof door. Door meer zuurstofrijk bloed te laten stromen naar je oog (cellen) probeert je lichaam dit tekort te compenseren. 

1 opmerking:

  1. Zelf heb ik ook wel eens kleurlenzen geprobeerd en opzich beviel dat allemaal goed, weinig problemen ervaren. Het zag er wel tof uit een hele ervaring!

    BeantwoordenVerwijderen