vrijdag 31 januari 2014

Kan de kleur van je ogen veranderen?

Opeens groene ogen gekregen?
Is het mogelijk om de kleur van je ogen permanent te veranderen? Veel mensen vragen zich wel eens af hoe het nou zit met oogkleur. Worden ogen donkerder als je ouder wordt of worden ze nou juist lichter van kleur. Hoe zit het met het zonlicht. Kunnen ogen van kleur veranderen als er veel zonlicht op valt tijdens de zomer? Lees hier over de oorzaken van oogkleur veranderingen en wat je daar eventueel aan kunt doen. 



Pigment veranderingen in je iris

Je oog bestaat uit allerlei onderdelen die bijdragen aan de kleur van je oog. Allereerst hebben we het gekleurde gedeelte van je oog. Dit gedeelte wordt het regenboogvlies genoemd. Het wordt natuurlijk regenboogvlies genoemd omdat het verschillende kleuren kan aannemen. De meest voorkomende oogkleur is bruin. Er zijn ook lichtere kleuren die vooral in het noorden, noord-westen en noord-oosten van Europa voorkomen. Deze kleuren zijn blauw, groen en grijs.

Meer weten over bruine ogen? Bruine ogen bij mensen: warm en vertrouwd 

Waar zit het pigment in je oog?

Het pigment zit in je stroma of iris. In dit gedeelte concentreert bij veel mensen het pigment genaamd eumelanine. Als je een zeer hoge concentratie in je oog hebt krijg je bruine ogen. Als heel erg weinig eumelanine in je oog hebt krijg je blauwe ogen. Als je een ander soort pigment, genaamd lipochroom of feomelanine, in je oog hebt krijg je groene ogen. Het pigment zit niet aan de oppervlakte van je oog maar juist ver in je oog. 

Oogkleur veranderingen na je geboorte

De meeste baby's in Nederland en de rest van noord-west Europa worden geboren met blauwe ogen. De ogen kunnen een half jaar tot zelfs 2 jaar na de geboorte van kleur veranderen. Als de oogkleur naar bruin verandert gaat dit meestal vrij snel: binnen 6 maanden. Als de kleur naar groen verandert gebeurt dit meestal na 6 tot 12 maanden. Na ongeveer de tweede levensjaar van de baby staat de oogkleur vast.

Meer weten over oogkleur bij baby's? Wat wordt de oogkleur van mijn baby? 

De kleur van mijn ogen verandert in de zomer
Bruine ogen geven veel contrast

Je hebt er misschien wel eens iets over gehoord: de iris die van tint verandert als er veel zonlicht op schijnt. Is dit ook echt zo of slechts een fabeltje? Als je in de zon kijkt zal je pupil zo klein mogelijk worden omdat er anders heel veel zonlicht op je netvlies valt. Dit kan schadelijk zijn voor je netvlies dus als reactie wordt je pupil automatisch kleiner. Als je pupil kleiner worden is de oppervlakte van je gekleurde gedeelte (regenboogvlies) opeens een stukje groter. Het aantal kleurcellen of pigmentcellen in je regenboogvlies is niet veranderd maar heeft opeens meer de ruimte. Je ogen zullen opeens een beetje lichter lijken. Als er weer weinig zonlicht op je oog valt wordt je pupil weer groter en komt je normale oogkleur weer tevoorschijn. Als je in de zon kijkt gebeurt er het volgende:

  • Blauwe ogen worden lichtblauw
  • Groene ogen worden lichtgroen
  • Grijze ogen worden lichtgrijs
  • Bruine ogen veranderen weinig

Optische verandeirngen

Als je bepaald make-up gebruikt kan het ook zijn dat je ogen opeens een stuk lichter lijken. Als je zeer lichte ogen hebt en je donker make-up gebruikt krijg je een soort contrasterend effect. Je ogen lijken er als het ware een beetje uit te springen. Je ogen vallen meer op. Je oogkleur is niet veranderd maar het lijkt wel zo. Andersom kan het ook gebeuren als je bruine ogen hebt en je juist licht make-up hebt gebruikt. Ook een gebruinde huid laat lichte ogen meer stralen. Een bleke huid maakt bruine ogen juist feller.

Zijn jouw ogen wel eens  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten