vrijdag 31 januari 2014

Groene ogen: zeldzame oogkleur bij mensen

Milla Jovovich met groene ogen
De groene oogkleur is een zeldzame oogkleur bij mensen. De kleur komt ongeveer bij 2% van de wereldbevolking voor. Groene ogen komen tot stand als er een bepaald pigment aanwezig is in de iris (stroma). Het pigment verantwoordelijk voor groene ogen is feomelanine (ook wel lipochroom genoemd). In Nederland komt de groene oogkleur vrij frequent voor. Hoe zit dat in andere delen van de wereld?


Oogkleur bij mensen

Er zijn veel verschillende soorten oogkleuren te zien bij mensen. De kleur kan per persoon zeer verschillen en zelfs binnen families en gezinnen komen vaak andere kleursoorten voor. De meest voorkomende oogkleur op de wereld is bruin. De bruine oogkleur komt bij ongeveer 89% van alle mensen op de wereld voor. In sommige werelddelen is de bruine oogkleur dus de absolute standaard. Lichte ogen komen daar bijna niet voor. In Nederland en België komen wel verschillende soorten kleuren voor. 

Groene en blauwe ogen

Nederland en België zijn een beetje vreemde landen als het gaat om oogkleur. Er wonen namelijk veel mensen met verschillende soorten oogkleuren. De meeste voorkomende oogkleur in Nederland is de blauwe oogkleur (en niet de bruine). Ook in België wonen veel mensen met blauwe ogen. De groene oogkleur komt ook regelmatig voor in Nederland en België.

Meer weten over blauwe ogen? De blauwe oogkleur bij mensen: zeldzaam

Zeldzame oogkleur

Het lijkt natuurlijk helemaal niet zeldzaam in Nederland, maar toch zijn groene ogen wel degelijk zeer bijzonder. Naar schatting heeft minder dan 2% van alle mensen groene ogen. Dit komt omdat de genen die verantwoordelijk zijn voor de speciale oogkleur bijna niet voorkomen. In Europa komen de genen wel voor, maar in landen als Afrika en het Azië zijn de genen bijna niet aanwezig. 

Genen en oogkleur

De oogkleur komt tot stand door middel van bepaalde genen. De genen zijn afkomstig van beide ouders en bepalen uiteindelijk wat voor kleur je ogen zullen krijgen. De meest voorkomende oogkleur is bruin. Dit komt doordat bruine ogen een dominante oogkleur is. Mensen met bruine ogen zullen dus hoogstwaarschijnlijk ook kinderen krijgen met bruine ogen. Mensen met blauwe ogen maken minder kans om blauwogige kinderen te krijgen.

Meer weten of groene ogen? Groene ogen: zeldzaam en bijzonder

Pigment in je oog

Als je goed naar een oog kijkt zie je kleur. Nu denk je misschien dat er ook echt kleur in je oog zit maar dat is niet het geval. De kleur wordt veroorzaakt door het buigen van lichtgolven. In principe geldt dit voor alles om je heen. Bepaald soort pigment kan licht buigen en breken naar een bepaalde golflengte en dat zie jij als de kleur. Je hebt bijvoorbeeld pigmenten voor de bruine, groene, blauwe en gele kleur. 

Bij de meeste mensen zit het pigment eumelanine in het oog. Dit pigment komt bij de meeste mensen veel voor. Als er heel veel van dit pigment in het oog zit krijg je donkerbruine ogen. Als er een matig hoeveelheid in je iris zit krijg je lichtbruine ogen en als er maar heel weinig in je oog zit worden je ogen blauw. Naast eumelanine is er nog een ander soort pigment genaamd feomelanine. Dit is een apart soort pigment. 

Feomelanine en groene ogen
Bradley Cooper met blauwe ogen

Een bijzonder type pigment heet feomelanine. Het pigment zorgt van nature voor een beetje een oranje/geelachtige gloed. Mensen met rood/oranje haar hebben bijvoorbeeld heel veel feomelanine in het haar. Ook mensen met groene ogen hebben het pigment te pakken.

Mensen met groene ogen hebben bijna altijd ook ouders met groene ogen. Soms is het zo dat één van de ouders groene ogen heeft en de ander bijvoorbeeld blauwe ogen. Groene en blauwe ogen zijn recessieve oogkleur. Dit betekent dat ze minder kans maken om tot uiting te komen als één van de ouders bruine ogen heeft. De bruine oogkleur is namelijk de dominante oogkleur.

Waar komen groene ogen voor? 

Groene ogen komen met name voor in Europa en in mindere mate Pakistan, India en Rusland. Vooral het noorden van Europa kent veel mensen met groene ogen. In die gebieden (Scandinavië, IJsland, Estland, Nederland, Schotland, Ierland) komen ook heel veel mensen voor met de blauwe oogkleur. Groene ogen komen in mindere mate ook voor in Australië, Canada en de Verenigde Staten. 

Groene ogen en rood haar

Men vermoedt dat er een link bestaat tussen het hebben van rood haar en groene ogen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het pigment dat in je lichaam voorkomt. Het oranje/gele pigment zorgt in je haar voor een rode gloed. In je ogen wordt het gemengd met een beetje eumelanine waardoor je ogen groen worden: oranje/geel (feomelanine) en blauw (een heel klein beetje eumelanine) wordt groen. 

Beroemdheden met groene ogen

Er zijn op de wereld niet veel mensen met groene ogen maar toch zijn er relatief veel beroemdheden met groene ogen. Hoe dit mogelijk is weet niemand. Het kan zijn dat mensen met groene ogen graag in de spotlight willen staan. De volgende beroemdheden hebben groene ogen:
  • Milla Jovovich
  • Lindsay Lohan
  • Kristen Stewart
  • Angelina Jolie
  • Scarlett Johannson
  • Robert Pattinson
  • Lady Gaga
  • Jude Law
Er bestaat een behoorlijke diversiteit als het gaat om groene ogen. Sommige mensen hebben juist heel donkere ogen met een beetje groen. Andere mensen hebben felgroene ogen die bijna op schijnen. Er zijn ook mensen met groene ogen die meer een beetje geel van kleur zijn. Alles hangt af van de hoeveelheid feomelanine (lipochroom), eumelanine en de verhoudingen van die twee in het oog. 

Groene ogen en make-up
Jude Law met groene ogen

Als je in het bezit bent van mooie groene ogen mag je blij zijn want je bent zeer uniek. Nu is de vraag natuurlijk welk make-up je het beste kunt gebruiken om de groene ogen nog mooier te maken en te laten sprankelen. Het advies is om lichtbruin make-up te gebruiken. Ook een perzikkleur (bij een donkergroene oogkleur) maakt de ogen nog mooier. Gebruik dus altijd contrasterende tinten. Als je lichtere ogen hebt maak je gebruik van donker make-up. Als je donkere ogen hebt kun je beter lichtere tinten gebruiken. 

Kunnen mijn ogen lichter worden? 

Is het mogelijk om je ogen een andere kleur te geven? Kun je ogen oplichten? Misschien heb je er wel eens over nagedacht om je ogen te veranderen van donkerbruin naar lichtbruin. Is het mogelijk om dat te doen of kan het niet? Er wordt beweerd dat je met honing je ogen kunt laten oplichten. Je moet dan elke dag gaan druppelen met honing. De bestanddelen in honing zorgt er voor dat je ogen, naar mate de tijd verstrijkt, ophelderen en permanent lichter worden. Of het echt weet is niet duidelijk. Tevens kan het druppelen met honing ook schadelijk zijn voor je oog. Vraag altijd een arts naar de effecten van honing op je oog. 

1 opmerking: