Kate Mara met bruine ogen |
Bruin is meest voorkomend
Als je om je heen kijkt valt je al snel iets op: bruine ogen komen heel veel voor. Niet in Nederland, maar met name in andere delen van de wereld is de bruine oogkleur nummer één. In Afrika en Azië komt de oogkleur in principe alleen maar voor en is het de enige oogkleur die zult tegenkomen. In Afrika kan de donkere oogkleur zelfs bijna zwart lijken. Ook in het zuiden van Europa wonen meer mensen met donkere ogen dan met lichte ogen. De blauwe, grijze en groene oogkleur is in zuid-Europa ook vrij zeldzaam.
Hoe ontstaan bruine ogen?
Bruine ogen krijg je als je de genen hebt die veel pigment kunnen vormen. Het pigment verantwoordelijk voor bruine ogen is eumelanine. Als je veel pigment hebt in je iris worden de ogen donkerbruin. Als je een gematigd hoeveelheid in je oog hebt worden de ogen lichtbruin. Er kunnen ook vlekjes groen, hazel of blauw in je oog voorkomen. Dit zijn als het ware eilandjes waar net wat minder of juist meer pigment voorkomt.
Bruine ogen in Nederland
In Nederland komen bruine ogen minder vaak voor dan lichte ogen. Bruine ogen zijn wel dominant over bijvoorbeeld groene en blauwe ogen. Dit betekent dat de kans groter is dat kinderen van een persoon met bruine ogen ook bruine ogen zullen krijgen. De kans is nooit honderd procent want er spelen allerlei genen die oogkleur kunnen bepalen. De meest voorkomende oogkleur in Nederland is blauw. In het noorden van Nederland wonen meer mensen met blauwe/groene ogen dan in het zuiden van Nederland.
Kun je oogkleur oplichten?
Bruine ogen met een twist |
Misschien heb je wel eens iets gehoord over het oplichten van oogkleur. Vaak wordt er dan over honing gesproken. Honing zou de eigenschappen hebben om je bruine ogen net iets lichter te maken. Je kan dan van donkerbruin naar bijvoorbeeld lichtbruin gaan. Of dit ook echt werkt is niet bekend. Houd er sowieso rekening mee dan honing je ogen kan beschadigen.
Wat is hazelnoot oogkleur?
Een hazelnoot oogkleur zegt eigenlijk al precies wat het is. Je ogen hebben dan de kleur van een hazelnoot. Een hazelnoot kleur is iets lichter dan bruin. Sommige mensen vinden hazelnoot een beetje flets of vaal. Dit komt omdat er in het stroma (iris) van mensen met de kleur hazelnoot ook een beetje lipochroom (feomelanine) zit. Mensen met heel veel lipochroom krijgen groene ogen. Mensen met een heel klein beetje en veel eumelanine krijgen meestal hazelnoot ogen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten